Een doel geeft niet alleen richting, maar vooral ook energie!

Ik heb een appje op mijn telefoon waarbij je eerst het doel van een bepaald level moet halen om verder te komen en waarbij elk level zijn eigen specifieke doel heeft. Laatst ging het lekker bij het spelen en ik dacht op het eind dat ik het level wel had gehaald, maar helaas…ik had het doel niet gehaald en daarmee dus ook het level niet. Het zette me aan het denken. Juist door zoiets simpels als een spelletje besefte ik hoe relevant een doel eigenlijk kan zijn.

Je kunt ergens druk mee zijn, maar als het uiteindelijk niet bijdraagt aan een doel, dan kan dat energie roven. Terwijl energie steken in een doel juist je energie kan vermenigvuldigen.
Hoe komt dat? Wat maakt een doel zinvol?

Drie kenmerken van een doel:

– Een doel vereenvoudigt je leven. Word effectief door selectief te zijn. Met een doel voor ogen bepaal je makkelijker wat je wel en wat je niet wilt doen.

– Een doel geeft richting. Je kunt je energie gericht gebruiken. Denk hierbij aan licht. Diffuus licht heeft veel minder kracht dan gebundeld licht zoals een vergrootglas.

– Een doel vormt je motivatie. Een doel kan leiden tot passie en dat geeft energie.

Deze kenmerken alleen al geven mij energie om nieuwe doelen te stellen. Je hebt het zelf in de hand, wat wil je doen, wat wil je behalen? Daarbij komt het spelletje van mijn telefoon nog even goed van pas, want ook bij het stellen van doelen werkt het goed om met levels te werken. Oftewel, deel de weg naar je doel op in verschillende subdoelen.

Denk je dat anderen je kunnen motiveren of helpen met je doelen in het oog te houden en te behalen? Betrek ze erbij! Vertel ze wat je doel is en vraag waar wenselijk hulp.

Kristof De Decker

15.101 comments